Néha felmerül a párok részéről néhány technikai jellegű kérdés. Például, hogy milyen technikát használok az esküvők fotózása alatt, hány megapixelesek a képek, DSLR vagy MILC gépet használok, Canont, Sonyt, vagy Nikont? A válasz összetett, és közel sem fekete vagy fehér. Mindegyik gyártónak vannak nagyon jó fényképezőgépei és optikái, de vannak kevésbé jól sikerült darabok is, melyek esküvői fotózásra nem ideálisak. Nem vagyok egyik gyártónak sem az elvakult rajongója, a márka helyett a jó minőségben hiszek. A megapixeleknél pedig sokkal fontosabb a dinamika, a zajszint, a fókuszrendszer, és hasonló más paraméterek. Ebben a bejegyzésben szeretnék egy kis betekintést nyújtani az általam használt eszközökbe, technikákba esküvői fotós szemmel.

Képrögzítés

Kizárólag felső kategóriás eszközöket használok, melyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket, szélsőséges körülmények között is. Az eszközeimet rendszeresen ellenőriztetem szakszervizben, az amortizálódott darabokat pedig cserélem. Mindegyik eszközöm komoly igénybevételre, hivatásos fotósok részére lett tervezve. Az évek alatt 7 fényképezőgép, és 18 objektív „kísért el” az esküvők fotózására. Ez idő alatt letisztult bennem, hogy melyek működnek nagyon jól, és melyek kevésbé egy esküvő alatt. Minden eszközöm beszerzésénél a kifogástalan képminőséget, a praktikus használhatóságot, és a magas fokú megbízhatóságot preferálom. A fényképezés során a természetesség és a jó hangulat a célom. Sablonok, és erőltetett pózok helyett szeretem megkeresni mindenkinek a legelőnyösebb profilját, ügyelek a természetes gesztusokra, és az őszinte pillanatokat keresem.

Adatbiztonság, tartalék eszközök

Kiemelt figyelmet fordítok az adatbiztonságra az egész munkafolyamat során, az esküvői fotókat több példányban tárolom. Kizárólag prémium minőségű memóriakártyákra rögzítem a képeket, melyek ellenállnak extrém hőmérsékletnek, ütésnek, víznek és a röntgensugárzásnak is, ami például repülőtéren nagyon fontos. Ha egy esküvőn bármelyik eszközömmel probléma adódna, akkor sincsen gond, mivel mindenből van helyettesítő vagy tartalék eszköz a táskámban. Az utómunkálatok során olyan számítógépen dolgozok, melyen minden szoftver legálisan vásárolt, így az esetleges kalózprogramokkal együtt járó vírusfertőzés és adatvesztés rizikója nálam nem áll fenn.

Utómunka

Az esküvőt követően kezdődik az esküvői fotós munkájának a nagyobb része. A nyers fotók lementését, majd leválogatását követően összeáll egy képanyag, amely kellőképpen változatos kell legyen ahhoz, hogy esztétikusan és hitelesen elmesélje az esküvő történetét. A kiválasztott fotók mindegyikét utómunkázom, egyesével, manuálisan. A fotók színvilágát, fehéregyensúlyát, kontrasztját esztétikusan és valósághűen beállítom. Ennek érdekében színhelyes eszközöket használok, így fotóalbumban és papírképeken is szépek lesznek a színek. Ez sokkal nehezebb és időigényesebb feladat, mint egy éppen trendi filtert „alkalmazni” minden képre. Ezt napjainkban bárki meg tudja tenni, akár a telefonján is. Természetesen készítek én is egyedi hangulatú, „szűrőzött” képeket, de a retusálást követően, és átadom mindegyik esküvői fotó eredeti, szépen kidolgozott színes verzióját is.

Prezentáció

Az utómunkálatok után az elkészült fényképekből összeállítok egy online galériát, melyet ügyfeleim pillanatok alatt megoszthatnak a szeretteikkel. A fotókat átadom közösségi oldalakra optimalizált méretben is, valamint készítek egy néhány perces UltraHD 4K felbontású Slideshow kisfilmet a legfontosabb pillanatokat megörökítő fotókból. A webgaléria és a slideshow reklámmentes és privát felületen, jelszóval védetten kerül megosztásra, így csak azok a családtagok és barátaitok tekinthetik meg, akikkel megosztjátok a hozzáférési adatokat.