Egyre több pár dönt úgy, hogy telefonmentes esküvőt szeretne. Mit is jelent ez, és miért gondolom úgy, hogy egy remek döntés? Szeretném megosztani Veletek az egyik kedves pár levelét, melyet az esküvőjük Facebook csoportjában olvastam. Egy rendszeresen visszatérő kérdés, amellyel szerintem esküvői fotós szemmel is fontos foglalkozni:

Kedves Vendégeink!

Ahogy már a meghívóban is olvashattátok, igazán különleges nap előtt állunk, amit már alig várunk. Ti mindannyian nagyon fontosak vagytok számunkra, ezért Veletek együtt szeretnénk ünnepelni, örülni és mulatni, aminek a megörökítésére profi fotóst kértünk fel. Szeretnénk ezért arra kérni Titeket, hogy a templomi szertartásunk, a polgári esküvőnk és a lakodalmunk legyen telefonmentes! Szeretnénk, ha nem az okostelefonok kameráján keresztül lennétek tanúi ennek a napnak, hanem „a saját szemetekkel”. Sajnos a közelmúltban több esküvőn is azt láttuk, hogy a násznép fele – nyilván szeretetből, de mégis zavaró módon – végigfotózta a menyasszony bevonulását és a szertartást. Volt, aki igazán nem is tudott odafigyelni, mert közben a telefonját nyomogatta. Az egyik ismerős pár szomorúan mutatta azokat a képeket, amiket a fotósuk készített. A képek nagyon klasszak lettek, leszámítva, hogy egy csomó képen a háttérben ott van néhány rokon aki terpeszben állva fotóz, kameráz a mobiljával. Annyi pénzt kifizettek a fotósnak, és a menyasszonyi torta felvágásáról például nincs egy normális képük sem, mert mindegyiken ott van valaki előttük/mellettük, aki fotóz. Reméljük, hogy megértitek és tiszteletben tartjátok, hogy Mi ilyet nem szeretnénk. Kérünk Titeket, hogy hagyjátok a fotózást a szakemberre, az elkészült képeket mindenképpen megosztjuk majd Veletek. Előre is köszönjük!

Teljes mértékben egyetértek a fentiekkel! Én is sokszor fotózok teleobjektívvel, tudatosan diszkrét távolságban az eseményektől. Egy tipikus eset a templomba történő bevonulás, melyet általában 20-30 méterről kezdek fényképezni. Ilyenkor egy (vagy több) a padsorból hirtelen kilépő lelkes vendég teljesen tönkre tudja tenni a képet. Hasonlóan kritikus és „népszerű” pillanatok még a gyűrűhúzás, az első csók, a nyitótánc és a tortavágás.

Ha már a szervezés során, vagy az esküvő elején valamilyen formában megkéritek a vendégeiteket, hogy tegyék félre a telefonjaikat, fényképezőgépeiket, és éljék meg az eseményeket Veletek együtt, akkor egy nagy lépést tettetek a még jobb hangulat, és a szépen megörökített képek felé. A témáról olvashattok a Nők Lapja hasábjain egy remek cikket, illetve meghallgathatjátok Kálló Péter fotográfus TEDx-es előadását is.