Szeretném megosztani Veletek az egyik kedves pár levelét, melyet az esküvőjük Facebook csoportjában olvastam. Egy rendszeresen visszatérő kérdés, amellyel szerintem is fontos foglalkozni:

Kedves Vendégeink!

Ahogy már a meghívóban is olvashattátok, igazán különleges nap előtt állunk, amit már alig várunk. Ti mindannyian nagyon fontosak vagytok számunkra, ezért Veletek együtt szeretnénk ünnepelni, örülni és mulatni, aminek a megörökítésére profi fotóst kértünk fel. Szeretnénk ezért arra kérni Titeket, hogy a templomi szertartásunk, a polgári esküvőnk és a lakodalmunk legyen telefonmentes! Szeretnénk, ha nem az okostelefonok kameráján keresztül lennétek tanúi ennek a napnak, hanem “a saját szemetekkel”. Sajnos a közelmúltban több esküvőn is azt láttuk, hogy a násznép fele – nyilván szeretetből, de mégis zavaró módon – végigfotózta a menyasszony bevonulását és a szertartást. Volt, aki igazán nem is tudott odafigyelni, mert közben a telefonját nyomogatta. Az egyik ismerős pár szomorúan mutatta azokat a képeket, amiket a fotósuk készített. A képek nagyon klasszak lettek, leszámítva, hogy egy csomó képen a háttérben ott van néhány rokon aki terpeszben állva fotóz, kameráz a mobiljával. Annyi pénzt kifizettek a fotósnak, és a menyasszonyi torta felvágásáról például nincs egy normális képük sem, mert mindegyiken ott van valaki előttük/mellettük, aki fotóz. Reméljük, hogy megértitek és tiszteletben tartjátok, hogy Mi ilyet nem szeretnénk. Kérünk Titeket, hogy hagyjátok a fotózást a szakemberre, az elkészült képeket mindeképpen megosztjuk majd Veletek. Előre is köszönjük!

Teljes mértékben egyetértek a fentiekkel! Én is sokszor fotózok teleobjektívvel, tudatosan diszkrét távolságban az eseményektől. Egy tipikus eset a templomba történő bevonulás, melyet általában 20-30 méterről kezdek fényképezni. Ilyenkor egy (vagy több) a padsorból hirtelen kilépő lelkes vendég teljesen tönkre tudja tenni a képet. Hasonlóan kritikus és “népszerű” pillanatok még a gyűrűhúzás, az első csók, a nyitótánc és a tortavágás.

Ha már a szervezés során, vagy az esküvő elején valamilyen formában megkéritek a vendégeiteket, hogy tegyék félre a telefonjaikat, fényképezőgépeiket, és éljék meg az eseményeket Veletek együtt, akkor egy nagy lépést tettetek a még jobb hangulat, és a szépen megörökített képek felé. A témáról olvashattok a Nők Lapja hasábjain egy remek cikket, illetve meghallgathatjátok Kálló Péter fotográfus TEDx-es előadását is.